Αρχική

 

Επικονωνία

 Η ώρα είναι:  

ΚΟΥΡΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ  Η  ΠΟΛΙΣ ΣΕΛΕΥΚΟΣ  Α'  ο  ΝΙΚΑΤΩΡ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΡΩΠΟΥ

 

 

Δήμος Ευρωπού

Μαθητές

Καθηγητές

Το Σχολείο μας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


        

ΣΕΛΕΥΚΟΣ Α' ο ΝΙΚΑΤΩΡ

 

Γεννήθηκε στη Μακεδονική πόλη Ευρωπό μεταξύ 358 και 353 π.Χ. και ήταν γιος του Αντίοχου, στρατηγού του Φίλιππου Β'. Έφυγε για την εκστρατεία στη Μ. Ασία μαζί με το Μέγα Αλέξανδρο ως Υπασπιστής του (επικεφαλής της βασιλικής φρουράς).

 Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ., πήρε το μέρος του Περδίκκα, αλλά αργότερα οργάνωσε συνωμοσία εναντίον του και το 321 π.Χ. ανέλαβε τη σατραπεία της Βαβυλώνας. Το 303 π.Χ. οικοδόμησε την πόλη Έδεσσα στη Μεσοποταμία, τη σημερινή Ούρφα. Στους πολέμους των Διαδόχων που ακολούθησαν, πολεμώντας κατά καιρούς είτε τους μεν είτε τους δε, πέτυχε να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, και έγινε κύριος της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας, από τη Σογδιανή και τη Βακτριανή στην ανατολή, μέχρι και το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας στη δύση.

Συγκεκριμένα, μετά τη μάχη της Υψού το 301 π. Χ., ο Σέλευκος έλαβε την κεντρική Ασία (από τη Φρυγία μέχρι τον Ινδό ποταμό) και τη Συρία  (από τον κόλπο της Ισσού έως την Αίγυπτο). Αργότερα απέκτησε την επικυριαρχία και στο βασίλειο του Λυσιμάχου, δηλαδή ολόκληρη την εντεύθεν του Ταύρου Ασία και έφθασε έως τα παράλια της Δυτικής Μ. Ασίας. 

Το κράτους του Σελεύκου απέβη το μεγαλύτερο των Διαδόχων και το αποτελούσαν ανομοιογενείς ομάδες πληθυσμού: διαφορετικά έθνη με όλα τα συνεπακόλουθα (άλλη νοοτροπία, πνευματικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο, άλλες θρησκείες, άλλες συνήθειες), με αποτέλεσμα τη δυσκολία της διοίκησης και την επιβολή της νέας διακυβέρνησης με τη δημιουργία πολυάνθρωπων πόλεων. Το κράτος των Σελευκιδών, αργότερα διασπάσθηκε σε σχεδόν, φυλετικά κράτη. 

Το 281 π.Χ. νίκησε σε μάχη το Λυσίμαχο. Ακολούθως πέρασε τον Ελλήσποντο και αναγορεύτηκε βασιλιάς της Μακεδονίας. Σύντομα όμως (το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους) δολοφονήθηκε στην πόλη Λυσιμάχεια, σε ηλικία 75 ετών από τον Πτολεμαίο Κεραυνό, επειδή δεν του παρεχώρησε την Αίγυπτο όπως του είχε υποσχεθεί.

Πριν δολοφονηθεί ο αρχηγός της δυναστείας των Σελευκιδών, σε ανάμνηση της αγαπημένης του γενέθλιας πόλης ίδρυσε τη Δούρα – Ευρωπό, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη.

 

Πηγές:   http://el.wikipedia.org/wiki/Σέλευκος_Α'_Νικάτωρ

 

http://magnisia.wordpress.com/2006/07/18/

 

Η Δούρα Ευρωπός, ήταν Ελληνική πόλη, κτίσμα του Σελεύκου Νικάτορος στη δεξιά όχθη του Ευφράτη, κοντά στην Παλμύρα. Καταλήφθηκε από τη Ρώμη το 165 μ.Χ. και καταστράφηκε από τους Πέρσες Σασανίδες το 256 μ.Χ. Κάτω από την άμμο ανακαλύφθηκαν τα περισσότερα κτήρια της πόλης, σε άριστη κατάσταση. Ανάμεσα σε αυτά, μία Ιουδαϊκή Συναγωγή, και ο Αρχαιότερος Χριστιανικός ναός που σώζεται ολόκληρος.

                                                                                    

 Εικόνα από Ιουδαϊκή Συναγωγή στη Δούρα Ευρωπο. Τα σχέδια, χρονολογούνται το 235 μ.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1921

Λεπτομέρεια από την Συναγωγή. Σκηνή από το βιβλίο της Εσθήρ. Είναι αξιοσημείωτη η ομοιότητα με την Βυζαντινή Αγιογραφία. Είναι φυσικό, γιατί χρησιμοποιείται η Ελληνιστική τεχνοτροπία.

Η αρχαιότερη Χριστιανική Εκκλησία, σώζεται επίσης στην Δούρα Ευρωπό. Διακρίνονται οι εικόνες στον τοίχο. Στην αντίθετη πλευρά από την είσοδο, υπήρχε η υπερυψωμένη Τράπεζα - «tablinum»  Οι Αρχαιολόγοι μας λένε πως εκεί γινόταν η λειτουργία, η οποία τελείτο επάνω στην τράπεζα υπό τον Επίσκοπο. Χρονολογείται στο 230-260 μ.Χ.

Πηγή:  http://www.oodegr.com/oode/orthod/eikones3.htm

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Δούρα-Ευρωπό πατήστε:

http://www.arxaiologia.gr/assets/media/PDF/migrated/92_99-103.pdf

  έρευνα της ιστορικού  Ιωσήφ Δέσποινας.   

 

ΓΕνικό Λύκειο Ευρωπού Κιλκίς- Ευρωπός - Τ.Κ.: 61007 - ΤΗΛ /  ΦΑΞ:  2343061001 - e - mail:  mail@lyk-evrop.kil.sch.gr

© Copyright 2009, Κατασκευή - Συντήρηση Ιστοσελίδας: Πασχαλίδης Αναστάσιος, Εκπαιδευτικός ΠΕ 19   
click to download hit counter html code
επισκέπτες